08/02
2022

Så har vi arbetat för att minska koldioxidutsläpp från transporter i Blekinge


Ta del av resultaten!

8 februari 2022, kl 09.30 - 12.00 är det dags för oss att summera vad vi har uppnått i vår satsning för att minska koldioxidutsläppen från transporter i Blekinge, genom att påverka invånarna till att resa mer hållbart med ökad möjlighet att välja och kombinera färdmedel!
 

Blekingeborna och turister har bland annat fått möjlighet att testa hyrcyklar och tävla mot varandra i cykelkampanjen Växla upp. Det har också utvecklats en mobilitetstjänst för samåkning som inkluderar ett hela-resan-perspektiv som kan kombineras med hyrcykelsystemet och ordinarie kollektivtrafik. Mer om detta berättar föreläsarna, se programmet nedan. 

 

Konferensen kommer att genomföras digitalt.  Anmäl dig senast 4 februari. 
 

Program

10.00 Inledning Kerstin Eriksson, projektledare Energikontor Sydost

10.15 Aktiviteter och projektresultat Cykeltävlingen – Växla Upp Sarah Keidser, samhällsplanerare Region Blekinge
”Under några sommarveckor cyklades 300 mil vilket motsvarar en besparing på ca 14 ton CO2 jämfört med om samma sträcka skulle körts med bil!”
Sarah presenterar Växla Upp!, en aktivitet som erbjöds företag och organisationer i Blekinge för att få deras anställda att börja cykla mera.

Utveckling och teknikstöd av appen för cykeltävlingen Siamak Khatibi, docent och universitetslektor, Blekinge Tekniska Högskola
För att delta i cykelutmaningen behövde man en mobiltelefon för att ladda ner en app. Utveckling och teknikstöd av appen har NetPort och Blekinge Tekniska Högskola ansvarat för. ”Det har varit en rolig utmaning att utveckla Växla Upp! appen och plattformen där vi lagrar och analyserar inkommande data”, säger Siamak Khatibi.

Samåkningstjänst och hyrcyklar Karoline Håkansson, verksamhetsutvecklare, Blekingetrafiken.
Under projektperioden har Blekingetrafiken lanserat ett hyrcykelsystem som ett komplement till kollektivtrafiken. En samåkningstjänst har upphandlats och anpassats till Blekinges geografi och kollektivtrafiksystem. Båda pilotprojekten har genomförts för att utöka kollektivtrafikens erbjudanden och få fler att resa hållbart.

11.15 Paus

11.25 Resultat och lärdomar från Rambolls utvärdering av projektet Erica Iseborn, utvärderare Ramboll
Rambolls utvärderare har följt projektet från början till slut. Det är nu dags att summera resultat och lärdomar från projektet. Vad kan vi ta med oss från det här projektet till framtida satsningar?
 

11.45 Summering och avslut

 

För frågor, kontakta projektledare Kerstin Eriksson.

Slutkonferensen arrangeras av Energikontor Sydost, Region Blekinge och Blekingetrafiken, Länsstyrelsen Blekinge, Blekinge Tekniska Högskola samt NetPort Science Park.