Stolta husägare visar sina hus

Publicerad: 2014-11-04

Under 7,8 och 9 november kommer riktigt energismarta privata hus öppnas för allmänheten. Från och med år 2021 ska nybyggda hus i Europa byggas mycket mer energieffektivt än idag. Det är en stor utmaning, men fullt möjlig! Energikontor Sydost samarbetar med PassivhusCentrum och organiserar Öppet Hus i spännande nytänkande hus.

 

”Det finns flera riktigt bra energisnåla hus här i vår region. Några stolta ägare ställer upp och visar sina hus och vi är mycket glada för det” säger Lena Eckerberg som är projektledare på Energikontor Sydost och leder satsningen Miljökloka hus.

 

Som besökare kan man välja bland byggnader som ligger långt framme när det gäller energieffektivitet och titta på lågenergibyggnader, gå in i ett passivhus eller inspektera en solcellsanläggning. Att träffa och höra ägarna berätta om hur det är att leva och bo i husen, och om deras erfarenheter från byggprocessen, kan ge inspiration till de som själva funderar på att installera solceller eller bygga sig ett passivhus.

 

För den som är nyfiken ges här ett unikt tillfälle att besöka hus med energieffektiva lösningar som man kan lära av och ta efter. Tillfälle ges för att prata direkt med husägaren om byggnadens energiprestanda och funktioner i lågenergibyggnader eller energisystem i praktiken, och inte vad som utlovas av försäljare.

 

Under tre dagar i november 2014 pågår visningar, den 7-8-9 november runt om i sydöstra Sverige.

Både privata egnahem, flerbostadshus och offentliga lokaler visas. Visningarna är öppna för alla och helt gratis - men man måste i vissa fall anmäla sitt besök i förväg. 

 

Kontakt: Lena Eckerberg, lena.eckerberg@energikontorsydost.se,  tel. 0734-40 82 75

 

    

 

Miljökloka Hus  IEE - Intelligent Energy Europe