Företagsakuten

Tillsammans stöttar vi det skånska näringslivet

Syfte

Företag får kunskap om hur den kan energieffektivisera och genomföra åtgärder för att minska sina energikostnader på både kort och lång sikt.

Mål

Att hjälpa företag i Skåne att klara sig genom ett vinterhalvår med höga energikostnader, samt att hjälpa företagen att energieffektivisera så att de minskar sina kostnader och får stärkt konkurrenskraft. 

Projektperiod

november 2022 till mars 2023

Hjälp till skånska företag

Under energikrisen utökar Region Skåne, Energikontoret Syd och Almi Skåne att företagsstöd vinter 2022-2023

Vi ökar kunskapen om hur företag kan energieffektivisera och genomföra åtgärder för att minska sina energikostnader på både kort och lång sikt. Region Skåne, Almi och Energikontor Syd hjälper även företag att öka tillväxten, se över sin ekonomi och hitta finansiering på gröna investeringar som gör företag mer motståndskraftiga.


Vad är företagsakuten?

Region Skåne erbjuder vägledning för företag i kris.  Många kommuner agerar också för att stödja näringslivet på olika sätt.


Få besök av energiexpert på ditt företag

För att hjälpa företag i Skåne att minska energianvändning och kostnader finns extra rådgivning att få. Energikontoret Syd har samlat en grupp av energirådgivare som är specialiserade på företag. Rådgivarna gör kostnadsfria företagsbesök på 1-3 timmar och ger konkreta råd och tips på åtgärder som sparar energi på kort och lång sikt.


Digitala informationsträffar med Energiexperter

Möten där du kan ställa dina egna frågor

 

Sedan mitten av november arrangerar Region Skåne digitala informationsträffar som riktar sig till företag som vill få information och konkreta tips för att energieffektivisera sin verksamhet och bli mer konkurrenskraftig i sin affär. Träffarna hålls tillsammans med rådgivare från Energikontoret Syd respektive Almi Skåne. I anslutning till varje möte finns möjlighet att ställa dina egna frågor.

 

Se nästa tillfälle i vår kalendarium

 

Satsningen drivs av Region Skåne i samarbete med Energikontoret Syd och Almi Skåne.

Kontaktperson

Gustaf Wiklund,
Projektledare


Tel. 070-306 44 92 ,

gustaf.wiklund@energikontorsyd.se

Caroline Bjurman Holgersson,
Kommunikatör/Projektledare


Tel. 0709-18 86 92,
caroline.bjurman@energikontorsyd.se

Teodor Kandefelt,
Projektledare


Tel. 0703 – 06 49 74,
teodor.kandefelt@energikontorsyd.se

Christel Liljegren,
Vd/projektledare


Tel. 0706-20 83 08 ,
christel.liljegren@energikontorsyd.se

Bakgrund

El- och gaspriserna har stigit kraftigt och många företag i Skåne lyfter oro för sin ekonomi. Tidigare låga energipriser har gjort att många företag inte har kunskap eller rutiner för hur de kan spara på energin. Behovet av stöd och råd för att energieffektivisera sin verksamhet är stort. Potentialen för energieffektiviseringar uppskattas vara stor, tidigare projekt visar att företag kunde spara 10-40 procent. En satsning på energieffektivisering i företag bedöms leda till bestående långsiktiga förändringar hos företagen, vilket gynnar ett långsiktigt konkurrenskraftigt näringsliv. 

Länkar

Region Skånes sida om Företagsakuten

Region Skånes Hållbarhetscheckar  - Syftet med hållbarhetschecken är att öka företagens konkurrenskraft, och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa.

Resultat

Insatserna ska resultera i följande: 

  • Sammanställd information om vart företag i ekonomisk kris kan vända sig, samt tips, goda exempel, filmer, checklistor, verktyg etc på en webbsida, som kan fungera som hjälp till självhjälp för företag att energieffektivisera. Kampanjer till företag med hänvisning till framtaget material 

  • Genomförande av upprepade digitala informationsträffar till företag om akutinsatser och energieffektivisering 

  • Att ett antal företag (antal beror på hur mycket pengar som kan avsättas) har haft besök av en energirådgivare och fått konkreta tips och råd för att minska sin energianvändning 

  • Att ett antal företag (med nuvarande summa upp till 20 st) via företagscheckarna genomfört energikartläggningar eller köpt in annat kunskapsstöd för energieffektivisering i sina verksamheter.