Biogaslyft för skånska kommuner

Stärka biogasens position i skånska kommuner

Syfte

Uppdraget för projektet kom från Biogas Syds styrgrupp och syftet var att stärka biogasens position hos skånska kommuner som är en viktig användare av fordonsgas. Att kommunerna fortsättningsvis satsar eller börjar satsa (mer) på biogas till fordon bidrar till att infrastrukturen för gastankning används och kan fortsätta utvecklas i Skåne.

Projektperiod

april 2020 till juni 2021

Inom ramen för projektet har det genomförts en nulägesanalys av gastankställen i Skåne med E.ON Biofor, Biogas Ystad Österlen och Öresundskraft. Det erhållna resultatet har sedan diskuterats med projektgruppen och gasdistributörerna. Baserat på det resultat som framkommit har ett tiotal tankstationer valts ut för en fördjupad marknadsanalys med fokus på kommunens användning och upplevda hinder samt möjligheter. 

 

Sedan har även en konsult anlitats (2050 Consulting) som genomfört en marknadsanalys genom att intervjua representanter från kommunerna, kommunala bolag och relevanta företag. Frågorna som har ställts under intervjun har berört deras fordonsflottor, hur många fordon som finns och antal gasdrivna fordon, om det finns en policy eller liknande samt hinder och förutsättningar för fler gasfordon i framtiden. Därefter har det gjorts ytterligare ett urval av tankstationer för att kunna genomföra riktade insatser inom projektet. 

 

Insatser: Biogas Syd är till exempel involverad i en dialog med Kraftringen om tankstationen som finns i Dalby. Det har även etablerats en kontakt med OrangeGas angående ett dialogmöte med Helsingborgs stad. Förutom dessa insatser sker även en pågående dialog med miljöstrategen i Hörby kommun om informationsmaterial som kan kommuniceras till politiker kring biogas, samt en liknande dialog med Ystads kommun. Parallellt har det även pågått ett arbete med framtagandet av kommunikativt material som kommer att användas för uppsökande insatser och massutskick (en broschyr och en Power Point) till kommuner, kommunala bolag och företag. 

 

Nu är broschyren äntligen klar! Den går att ladda ner på följande länk: Biogas – ett miljösmart bränsle. Broschyren har tagits fram med hjälp av 2050 Consulting. 

 

Riktade insatser med utvalda kommuner genomfördes under våren 2021. 

Kontaktperson

Sabine Täuber,
Projektledare


Tel. 070-306 24 09,

sabine.tauber@energikontorsyd.se

Projektet finansierades av Biogas Syd, Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och E.ON Biofor.