Greater BIO

Ett verktyg för kommuner att veta hur man kan använda lokal biomassa och tång, utarbetat av svenska och danska aktörer tillsammans.

Syfte

Internationellt projekt som innefattar flera samarbetspartners från både Sverige och Danmark. Syftet med projektet är att utveckla en hållbar bioekonomi när det gäller utnyttjandet av resurser men också energiproduktion.

Mål

Nationella:  

Begränsad klimatpåverkan  

Ingen övergödning 

Hav i balans samt levande kust och skärgård?  

 

SDGs: 

7, 13, 14 

Projektperiod

januari 2020 till september 2022

Projektets hemsida

https://www.gate21.dk/greater-bio/

Projektets huvudsakliga mål är att utveckla en hållbar bioekonomi genom att öka insamlingen och användningen av biomassa. Det finns sju olika fokusområden inom projektet men Biogas Syd kommer huvudsakligen vara delaktig i två av dem som riktar in sig på utveckling av ett verktyg för bedömning av biomassa och tång. 

  

Kommunstrategi och verktyg 

Syftet med detta case är att ta fram en bedömningsgrund för kommunernas prioritering av lokal biomassa så att det blir lättare att värdera vad den kan användas till. 

Hittills har ett nätverk skapats mellan projektets deltagande kommuner och ett utkast på förslag till utbyggnad av verktyget har presenterats vid en workshop. Kommunerna har fått inkomma med sina idéer och synpunkter på verktyget, samt diskuterat upplägg med varandra under workshopen. 

 

Följande delar har diskuterats: 

  • Verktyget måste vara användarvänligt/motiverat till att användas 

  • Var ska det implementeras? 

  • Hur ska informationen värderas? 

  • Involvera leverantörer och mottagare 

Nätverket ska tillsammans fortsätta utveckla verktyget, men även andra kommuner samt intressenter kan involveras i det kommande arbetet. Detta är särskilt viktigt så att de som verktyget är till för ska kunna ge sin input. Verktyget är även tänkt att innefatta samtliga case, vilket medför att upplägget också kommer diskuteras med parterna som driver de andra delarna. 

 

Samarbetspartners inom detta case är Gate 21, Trelleborgs kommun, Odsherreds kommun, Roskilde universitet, Biogas Syd, Lejre kommun och BOFA. 

  


Tång 

Övergödning är ett av de största miljöproblemen som pågått under en lång tid. Även mängden tång på ständerna har ökat vilket medfört luktproblem. Detta kan i sin tur bidra till färre turister och mindre rekreation. Många kommuner har till exempel under lång tid samlat in tången och återfört den till havet efter turistsäsongen. För att kunna lösa problemet med tång bör den istället ses som en resurs i ett kretslopp. Energi kan erhållas ur tången genom att producera biogas eller biokol. De huvudsakliga målen inom detta case är därmed att: 

  • Identifiera bra metoder för insamling av tång och klargöra vilka regler som finns. 

  • Genomföra miljöanalyser och ekonomiska analyser för att kunna jämföra effektiviteten för olika användningsområden när det gäller kadmiumhaltig tång. 

  • Ta fram ett koncept eller affärsmodell för hur en kommun kan attrahera företag att ta emot och använda tången. 
     

Hittills har följande aktiviteter genomförts i caset: 

  • En miljö- och samhällsekonomisk analys om insamling av marint växtmaterial från stränder har tagits fram, rapporten hittar du här: 

  • Rapporter från de senaste 15 åren tills idag har sammanställts 

  • Arbetet med att granska lagstiftning som gäller för Sverige och Danmark har påbörjats 

  • Innovativa metoder för att samla in tång längst med kusten har undersökts 

  • Arbetet med att dokumentera ryggradslösa djur i tång på Trelleborgs stränder har genomförts 
     

Inom detta case sker ett samarbete mellan Biogas Syd, Trelleborgs kommun, Odsherreds kommun, Roskilde universitet, Sustainable Business Hub och Gate 21. 

Kontaktperson

Matilda Gradin,
Projektledare/Regional utvecklingsledare


Tel. 070-306 32 85,

matilda.gradin@energikontorsyd.se

Inom detta case sker ett samarbete mellan Biogas Syd, Trelleborgs kommun, Odsherreds kommun, Roskilde universitet, Sustainable Business Hub och Gate 21. 

Bakgrund

Här finns information för dig som vill läsa mer om liknande pågående projekt:  

https://projects.interreg-baltic.eu/projects/contra-179.html  

https://projects.interreg-baltic.eu/projects/grass-176.html