NÄSSEL - nätverk för systematiskt och strategiskt energiarbete i lantbruket

Projekt där 13 lantbruksföretag uppnådde målet för energieffektivisering och dessutom sänkte sina energikostnader med ca 12 Mkr.

Syfte

Syftet med projektet var att hitta en metod för arbete i nätverk där lantbruksföretagen genom erfarenhetsutbyte och expertstöd hittar en kostnadseffektiv metod för ett långsiktigt energiarbete där arbetet skulle bidra med energieffektiva lösningar samt ökar företagens produktion och användning av förnybar energi.

Mål

SDG 6,7,9,12,13,15 

Projektperiod

januari 2021 till juni 2022

Att jobba med uppföljning från energiexpert och i nätverk med andra företag är ett säkert sätt att arbeta systematiskt och strukturerat med energi- och klimatfrågor. Projektet riktade sig till företag i Skåne och Halland inom de gröna näringarna som hade en ambition att utveckla verksamhetens hållbarhetsarbete. 

 

Projektet omfattade nätverksträffar som genomfördes på olika företag, digitala frukostmöten med olika teman och en studieresa till Wapnö Gård. Företagen erbjöds även individuell uppföljning av energiarbetet, expertrådgivning och erfarenhetsutbyte i grupp samt expertmedverkan vid nätverksträffar. 

 

Rapport, populärversion

Kontaktperson

Ulf Jobacker,
Projektledare


Tel. 070-306 07 52,

ulf.jobacker@energikontorsyd.se