Power Bio

Ökad användning av restbiomassa för minskad fossilanvändning

Syfte

Gräs från urbana ytor och tång blir idag kvarlämnat i samband med vård och skötsel. I projektet ska lönsamma metoder för insamling och användning tas fram i syfte att minska metanutsläpp, öka produktionen av förnybar energi och ersätta fossila insatsvaror exempelvis inom byggbranschen. Samarbete över kommungränser och involvering av företag testas för att skapa större volymer och mer effektiva lösningar.

Mål

Begränsad miljöpåverkan

Ingen övergödning

God bebyggd miljö

 

Projektperiod

januari 2023 till januari 2026

Energikontor Syd, via nätverket Biogas Syd, arbetar för att säkerställa att restbiomassa som gräs, tång och halm, som idag ofta går till spillo, istället används till att producera både förnybar energi och högvärdiga produkter. Dessa biomassor kan bland annat ersätta fossila råvaror i tillverkningen av plast, flygbränsle och isolering, vilket bidrar till en minskad negativ klimatpåverkan och minskat resursslöseri.

 

Genom samarbete med kommuner och företag utvecklas insamlingsmetoder för att säkerställa att biomassorna blir rena och därmed kan användas i biogasproduktion och pyrolys. Energikontor Syd fokuserar särskilt på att utveckla användningen av halm, kommunalt gräs och sockerbetsblast, vilket är av stort intresse för biogasaktörer i södra Sverige.

 

Arbetet involverar många partner i Sverige och Danmark och målet är att vill tillsammans bidrar till att cirkulära och hållbara lösningar skapas genom att förädla dessa biomassor och göra dem till en värdefull resurs, istället för ett avfall. Genom fortsatt utveckling av verktyg som hjälper kommuner att bedöma biomassa-potentialen utifrån kvalitet och klimatpåverkan, kan vi gemensamt skapa långsiktiga lösningar som stödjer den gröna omställningen.

 

 

Arbetet bygger på lärdomar från det tidigare Interreg-projektet Greater Bio, där Energikontor Syd, via Biogas Syd, också var med.  Ett urval av mål för våra nya insatser är att: 
 

  • större mängder restbiomassa används för att producera biogas, biokol och högvärdiga produkter, vilket skapar nya värden både för ägarna och de som köper biomassa.
  • metoder och tekniker för att samla in biomassan har utvecklats och testats, och dessa används nu i testkommunernas dagliga arbete.
  • flera företag har hjälpt till att utveckla metoder för insamling och användning av biomassa, och nya kunskaper och metoder har spridits till alla inblandade.
  • fler företag kommer att erbjuda lösningar till kommuner, både inom och utanför partnerskapet, baserat på affärsmodeller som tagits fram under projektet.
  • verktyget för att bedöma biomassa börjar används av partnerkommunerna eller deras rådgivare, och sprids till fler kommuner där det används för att planera drift-  samt energi- och klimatplaner.
  • vi bidrar till ökad förståelse hos medborgare för nya sätt att sköta gröna områden och en högre medvetenhet om att inte bidra till att förorena biomassan.

Kontaktperson

Sabine,
Projektledare


Tel. 070-306 24 09,

sabine.tauber@energikontorsyd.se

EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak är huvudfinansiär för Power Bio.

Övrigt

Projektägarens hemsida om projektet: gate21.dk/projekt/powerbio/ 

 

Svenska partners:

Sustainable Business Hub (koordinator på svenska sidan)

Lunds kommun

Lunds universitet

Malmö stad

NSR

Tomelilla kommun

Energikontor Syd/Biogas Syd

 

​Danska partners:

Gate 21 (projektledare)

Business Lolland-Falster

Coastgrass APS

Danmarks tekniske universitet

Greve Kommune

Hørsholm Kommune

Is Strandparken

KIMO Danmark

Køge Kommune

Lejre Kommune

Odsherred Kommune

Ringsted Biogas APS

Roskilde universitet

Rudersdal Kommune

SolServ, solutions & Services Europe AB

Søuld

Teknologisk Institut

Vallensbæk Kommune