Ta fram underlag till en regional värme/kyla-plan i Kalmar län, samt utvärdera modellen för planen. Efter utvärderingen ska modellen spridas till olika regionala intressenter i och utanför länet.
Insatserna bidrar till mål:
Övergripande
Det huvudsakliga målet är att utveckla en värme/kylaplan (främst värme) för Kalmar län, i enlighet med Energimyndighetens tolkning av Energieffektiviseringsdirektivets implementering i Sverige.
Faser/aktiviteter
Målgrupper
Målgrupper är beslutsfattare och tjänstepersoner på både kommunal och regional nivå inom:
- Region Kalmar län, för regional utveckling och där projektets resultat bidrar till effektiva fjärrvärmeproduktion, överföring och användning.
- Länsstyrelsen i Kalmar län, som trolig ansvarig myndighet för implementeringen av energieffektiviseringsdirektivet i respektive län.
- Kommuner i Kalmar län, främst näringslivsutvecklingsavdelningar och exploateringsavdelningar.
- Energibolag i Kalmar län.
- Verksamheter som genererar spillvärme.
- Verksamheter som använder stora mängder fjärrvärme och ånga från värmeverk eller producerat vid någon industri eller på annat sätt.
Mål
Det kortsiktiga målet är att värme/kyla-planen utvecklas och sprids. På längre sikt är målet att planen ska ha lett till implementering av åtgärder för ett effektivare energisystem avseende produktion, överföring och användning av värme och kyla. Ambitionen är också att planen ska inspirera andra aktörer i och utanför Sverige att vidta relevanta åtgärder.
Nytta
Genom att utveckla regionens värme/kyla-plan, vilket förr eller senare kommer att bli ett krav formaliserat genom Energimyndighetens kommande uppdrag, gynnas Region Kalmar län (och övriga Sverige) av denna insats.
Göran Gustavsson,
Projektledare
Alla kommuner med över 45 000 invånare ska ha en kommunal plan för värme/kyla, enligt det omarbetade EnergiEffektiviseringsDirektivet, EED. I Sverige ser man en större nytta med att göra dessa planer för regioner i stället för på lokal nivå. Några viktiga anledningar är att man då minskar risken för suboptimering och kan inkludera restvärmeflöden som uppstår hos ett företag i en kommun, att transporteras till ett fjärrvärmenät i en annan kommun. Likaså kan man på så vis, i planen, inkludera möjligheten att bygga ihop fjärrvärmenät i olika tätorter i olika kommuner. Energimyndigheten är intresserade av att utvärdera utfallet av sammanställningen av en regional värme/kyla-plan för att kunna utvärdera relevansen av en sådan för svenska förhållanden. Läs mer om direktivet på Energimyndighetens hemsida.