Klimateffektiv solenergi

Höjer kunskaperna om solcellers miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv

Syfte

Satsningen ska bidra till ökad klimatprestanda från solceller genom att förbättra kunskapen hos marknadens aktörer.

Mål

  • Begränsad klimatpåverkan
  • God bebygd miljö

Läs mer om Sveriges miljömål

Projektperiod

november 2020 till december 2022

Projektets hemsida

https://www.storsthlm.se/energikontoret/klimateffektiv-solenergi/

Solceller orsakar inga utsläpp under drift vilket är den stora fördelen ur ett miljö- och klimatperspektiv. Men för att se hela bilden måste även tillverkningen och hanteringen av uttjänta solceller beaktas, därför krävs en analys med livscykelperspektiv. Framför allt är tillverkningen av solceller och solcellsmoduler energikrävande.

 

Kunskaperna om solcellers koldioxidutsläpp i ett livscykelperspektiv är ganska låga bland marknadens aktörer och det är ovanligt att krav ställs på solcellsmodulers klimatpåverkan i upphandlingar. 

 

Syftet med Klimateffektiv solenergi är att bidra till ökad klimatprestanda från solceller genom att förbättra kunskapen hos marknadens aktörer. Det ska uppnås genom att ta fram och testa upphandlingskriterier för att styra mot lägre klimatpåverkan från solceller och att sammanställa en vägledning för en klimatoptimerad förvaltning av solcellsanläggningar. 

 

Målet är att identifiera de faktorer med störst påverkan på klimatutsläppen som går att styra och utvärdera i upphandlingar, eller som kan påverkas vid förvaltning av solcellsanläggningar. 

Kontaktperson

Lidia Salame,
Projektledare


Tel. 070-477 66 10,

lidia.salame@energikontorsyd.se

Klimateffektiv solenergi drivs av Energikontoret Storsthlm tillsammans med forskningsinstitutet RISE, allmännyttans inköpsfunktion HBV och Energikontor Sydost.

 

 

Resultat

 

Rapport: Klimateffektiva Solcellsanläggningar - Vägledning för en klimateffektiv förvaltning

Detta är en vägledning för klimateffektiv förvaltning av solcellsanläggningar sammanställt inom projektet Klimateffektiv Solenergi. Rapporten är en sammanställning av intervjuer med solcellsanläggningsägare och driftansvariga, guider för en god förvaltning och en kartläggning av forskning på området. Vägledningen sammanfattar hur förvaltningen skall optimeras för att uppnå en hög klimatprestanda i ett livscykelperspektiv. Resultatet kan användas för råd och guidning i hållbarhetsarbete och i framtagande av drift- och underhållsplaner för solcellsanläggningar. Läs rapporten här.