Bioenergidagen i Växjö 2021

Publicerad: 2021-11-30

Fredagen den 26 november arrangerades traditionsenligt Bioenergidagen i Växjö, där representanter för flertalet energibolag och andra bioenergi-intressenter samlades för att ta del av det senaste från forskningen och utvecklingen i branschen.     

 

I år konstaterades att en väldigt stor andel av bränslet för fjärrvärmeproduktion i sydost är fossilfritt. Därför fokuserades på nästa steg: Hur kan vi ta ytterligare initiativ för att förbättra fjärrvärme-affären och kanske till och med bidra till negativa utsläpp? Som exempel på åtgärder fick vi lyssna på Sven Werner, seniorprofessor på Högskolan i Halmstad, som talade om lågtemperaturfjärrvärme.

 

Julia Ahlrot från Växjö Energi presenterade delar av företagets strategiska planer framåt, där koldioxidinfångning och flygbränsleproduktion på Sandviksverket ingår. Forskare på universitetet presenterade olika projekt, bland annat om att producera vätgas vid Sandviksverket.

 

Daniel Nilsson, adjunkt vid Linnéuniversitetet, presenterade resultat från en förstudie om skogsbränsletillförsel i Kronoberg och Kalmar län.

 

För frågor om dagens innehåll, kontakta projektledare Göran Gustavsson

Bioenergidagen i Växjö arrangerades av Energikontor Sydost, Bioenergigruppen i Växjö och Linnéuniversitetet.

 

      

               

       

This project has receivedfunding from the EuropeanUnion’s Horizon 2020research and innovationprogramme under grant agreement No 817999.