Arbetar du på en av Blekinges kommuner eller kommunala bolag och vill verka för fler energismarta byggnader med hållbara material? Det är här vi samlas för att tillsammans utveckla Blekinges fastighetsbestånd.
Energikontor Sydost och Länsstyrelsen i Blekinge län kommer att undersöka om det finns intresse för att liknande projekt med kartläggning av offentliga fastigheter i Blekinge. Syftet är i så fall att kommuner och region ska ta fram handlingsplaner för energieffektivisering i sina fastigheter. Det skulle innebär en besparing, minskad miljöpåverkan och leda till ökad sysselsättning!
Ta del av vår nya manual för hållbar byggnation i Blekinge!
Sammanfattning
En arbetsgrupp inom projekt Energisamverkan Blekinge har tagit fram en manual för hållbart och cirkulärt byggande i Blekinge. Manualen är ett praktiskt arbetsverktyg för projektledare. I samband med olika byggprojekt inriktade på nyproduktion eller ombyggnation/renovering ska manualen användas som ett underlag för att ta fram kvalitetsprogram för hållbarhetsfrågor i respektive byggprojekt. Med manualen vill vi som är offentliga aktörer tillsammans arbeta för mer energieffektiva och hållbara byggnader i länet. På det sättet kan vi bidra en kvalitetshöjning i större byggprojekt och en tydlighet gentemot våra leverantörer.
Syftet med manualen
Manualen ska i första hand vara ett praktiskt verktyg som ger ett bra stöd för projektledare att genomföra projekt med hållbart byggande. Övergripande målsättningar med manualen:
Manualen ska både fungera som stöd vid planering av ett projekt och kunna göras om till ett kvalitetsprogram för hållbarhet i projektet. Genom att använda manualen som en gemensam bas skapas en tydlighet om vad Blekinges offentliga aktörer menar med hållbart byggande emot entreprenörer och leverantörer.
Inriktning på manualen
I manualen konkretiseras tankar kring hållbar byggnation med utgångspunkt i Boverkets definition av hållbart byggande. Inom Energisamverkan Blekinge har vi valt att utveckla detta vidare i åtta fokusområden:
För varje fokusområde finns det olika mål. Målen är generellt satta och konkretiseras ytterligare när ett kvalitetsprogram tas fram för ett projekt. Man kan säga att målen också fungera som en checklista för vilka frågor du behöver gå igenom när det gäller hållbart byggande i olika projekt. För varje mål finns en struktur där vi har bedömt i vilka faser, av ett byggprojekt, som det är relevant att jobba med målen. De olika faserna är förstudie, detaljplan, projektering, byggnation, förvaltning och demontering.
Detta ingår i manualen
Faktablad 1 - Hållbart byggande
Faktablad 3 - Miljöcertifieringar för byggnader – en översikt och jämförelse
Faktablad 5 - Materialdatabaser
Intressentlista för en förskola
Bildspel om manualen för hållbart byggande
Formulär intressentanalys fokusområden (word)
Mall för målöversikt och projektuppföljning (word)
Kontaktperson
Martina Adenholm, Ronneby kommun
Övriga fallstudier
Arbete med att göra fallstudier kopplat till ny teknik eller metoder är under gång. Fallstudider kommer bland annat att utvärdera hur tekniken fungerar, miljöeffekter, kostnader, samhällsnyttor med mera. Fallstudierna kommer inledningsvis vara kopplade till hållbara materialval, energieffektivisering, digitalisering, vattenhushållning, egen energiproduktion och energilagring i byggnader.
De publiceras löpande när de blir klara. De som just nu är under produktion är:
Blekinge Tekniska Högskola har tagit fram en rapport om koldioxidpositiva och hållbara byggnader. Rapporten är ett kunskapsunderlag för de aktörer som vill öka sin förståelse för varför och hur vi kan arbeta för att få klimatneutrala eller till och med klimatpositiva byggnader. Detta kunskapsunderlag är viktigt för att vi i Blekinge ska kunna arbeta vidare med målen om klimatneutrala byggnader i ”Hållbar byggnation i Blekinge - en praktisk manual” (se föregående grön flik).
I sin studie har BTH tagit fram definitioner för vad vi menar med klimatneutrala respektive klimatpositiva byggnader. Vi får svar på vad Parisavtalet och Klimatlagen innebär för bygg- och fastighetssektorn och i vilken takt vi behöver minska klimatpåverkan från sektorn. Rapporten ger också en introduktion till olika pågående initiativ för minskad klimatpåverkan från byggnader, till exempel miljöcertifieringar för byggnader, LFM30:s initiativ för klimatberäkningar och klimatkompensation.
Det är viktigt att minska klimatpåverkan vid nyproduktion av byggnader, samtidigt får vi inte glömma bort vårt stora befintliga byggnadsbestånd. Här finns också mycket kvar att göra med energianvändning och val av energikällor. I rapporten finns sex olika strategier att arbeta med för att uppnå klimatpositiva byggnader. Strategierna tar bland annat upp fysisk planering, materialval, återbruk, effektiv energianvändning, val av energikällor, egen energiproduktion, klimatkompensation och kunskapshöjning.
Rapporten är framtagen av Sustaintrans teamet på Blekinge Tekniska Högskola. De har också samverkat med LFM30 och IVL.
OBS! Rapporten kommer att publiceras här inom kort.
Kontaktperson:
Henrik Ny, Blekinge Tekniska Högskola
Inom projekt Energisamverkan Blekinge tas två vägledningar fram om energilagring i byggnader. Vägledningarna riktar sig till alla som är intresserade av att satsa på energilagring med batterier och vätgas i byggnader. Själva vägledningen tar upp en översikt över några projekt med energilagring i Sverige, information om teknik, miljöaspekter, säkerhet och kostnader. Vägledningarna kommer att publiceras här inom kort.
Utöver själva vägledningarna görs också två fallstudier:
Kontaktperson:
Pierre Ståhl, Energikontor Sydost
pierrestahl@energikontorsydost.se
Mer information kommer.
Kontakta Tommy Lindström för mer information.
Genomförda aktiviteter + material
19 februari 2021 bjöd vi in Sofia Ekerlund, ansvarig för SKANSKAs arbete med hälsosamma arbetsplatser och WELL-certifiering, att prata lite om kontorshuset EPIC i Malmö. Det inspelade webbinariet kan ses här fram till och med 5 mars.
19 november arrangerade vi ett webbinarium om energirenoveringen av kvarteret Alabastern i Växjö, där Stefan Olsson berättade om de tekniker som använts i renoveringen som bidrog till en halverad energiförbrukning för kvarterets hyreshus.
19 oktober fick vi lyssna på Catharina Winberg, ordförande VKAB och Johan Carltad, Växjöbostäder, om kommunens träbyggnadsstrategi, drivkraft för att bygga mer i trä, samt om arbetet i praktiken.
13/10 bjöd vi in SMHI till ett webbinarium för att lära oss mer om hur väder och klimatet påverkar vår energianvändning.
18/5 bjöd vi in Daniel Svensson, vd på ESM (Energy Service Management) att prata om LCC och vad det innebär att ställa krav på LCC vid upphandling.
Daniel tog bland annat upp:
29 april 2020 bjöd vi in Patrik Stenman från Kommuninvest att föreläsa om Gröna lån.
21 april 2020 arrangerade vi ett webbinarium om vätgaslagring i byggnader. Jan Thorsson, konsult och fd. vd på Vårgårda BostäderI Vårgårda i Västergötland, berättade om erfarenheterna från Vårgårdas installation av ett system där vätgas nyttjas för långtidslagring av energi, vilket gör sex byggnader med 172 lägenheter självförsörjande på fastighetsenergi.
Se Jan Thorssons presentation. Se Energikontorets presentation. Se anteckningar från föreläsningen.
Den 14 februari 2020 arrangerade Energisamverkan Blekinge en halvdag på temat värdeskapande fastighetsförvaltning. Daniel Svensson från Energy Service Management i Sv AB berättade om vilken potential det finns att spara energi både i kommunala och i regionens fastigheter. Det är vanligt att underhållet på fastigheter prioriteras ner när det är dålig ekonomi i kommuner eller regioner. Det i sin tur leder till att vi har ett eftersatt underhåll och gammal utrustning i många fastigheter.
En snabb överslagsberäkning visar att Blekinges kommunala fastighetsförvaltningar och regionen slösar bort drygt 100 miljoner årligen på onödiga energifakturor på grund av eftersatt underhåll! När vi jämför med var de bästa kommunerna ligger på i Sverige har vi betydligt högre energiförbrukning.
I Skåne ett projekt genomförts där fyra kommuner har kartlagt sina fastigheter för att se vad som behöver göras, vilka kostnader det innebär och hur mycket energi som de kan spara. Länsstyrelsen i Skåne initierade projektet och kunde bekosta kartläggningen med stöd från EU:s Regionala utvecklingsfond och Region Skåne. Anders Edwall, teknisk chef i Osby kommun berättade om hur de inventerat sina fastigheter och det underhållsberg som de skjuter framför sig. Nu har deras kommunstyrelse tagit beslut om en handlingsplan för att energieffektivisera hela fastighetsbeståndet. För att komma dit behövs en förankring och förståelse för att underhållet behöver vara behovsstyrt och inte budgetstyrt.
Se Daniel Svenssons presentation.
11 december 2019 arrangerade Energisamverkan Blekinge en träff om digitalisering tillsammans med digitaliseringsnätverket GodaTech (arbetsgrupp inom GodaHus) för att dela med sig av erfarenheter i ämnet. Under dagen hölls en workshop för att fånga upp intressanta fokusområden för digitalisering i Blekinge.
Se presentationerna från dagen: GodaTech, Elvaco, GodaHus - DIACCESS och Myrspoven.
Under två dagar i oktober 2019 var deltagarna i Energisamverkan Blekinge och medlemmarna i Goda hus på studiebesök i Örebro, där de träffade ett fastighetsnätsverk.
Deltagarna fick även lyssna på det kommunala bostadsbolaget KUMBRO (Kumla och Örebro) som arbetar för att minska koldioxidutsläppen genom att utveckla nya samarbetsformer inom energi och teknik. De har även de globala målen som styrmedel, vilket innebär att vissa projekt genomförs även när affären som rent ekonomiskt inte är helt lönsam, men som resulterar i till exempel minskade utsläpp. Läs mer om studiebesöket.
På Fastighetsnätverket i Örebros hemsida hittar du presentationerna från dagen.
Stöd och verktyg
Så här ställer du energikrav vid upphandling.
En kravspecifikation ska tydligt beskriva och sammanfatta de krav som beställaren har på en produkt eller en tjänst. Kravspecifikationen är också ett stöd vid upphandlingar, då den ”tvingar” beställaren att noga överväga sina behov. Belok har tagit fram flera olika kravspecifikationer. Kravspecifikationerna är utformade så att de kan bifogas till förfrågningsunderlaget eller finnas som bilaga till kontrakt och avtal.
Gå till BELOKs hemsida för kravspecar
Totalmetodiken är en metod för att identifiera företagsekonomiska möjligheter för energieffektivisering i lokalbyggnader. Gå till BELOKs hemsida för totalmetodiken.
Livscykelkostnader tillämpas när man vill utvärdera investeringar över tid och för att jämföra olika alternativ. Det handlar till stor del om att välja inköp som ger mest värde baserat på en totalkostnad över tid.
I dag utgår organisationer alltför ofta från inköpspris vilket kan ge en missvisande bild av den faktiska kostnaden. Det är viktigt att se inköpspriset som ett av flera kostnadselement för inköp. Gå till Upphandlingsmyndighetens hemsida om LCC.
Göteborgs stad har tagit fram rekommendationer för hur offentliga upphandlare kan ställa krav som gynnar återbruk och cirkulärt byggande. Gå till guiden Dags att bygga och riva cirkulärt!
Länkar till relevanta organisationer
Om Energisamverkan Blekinge
Energisamverkan Blekinge är en plattform för kompetensutveckling inom hållbara byggnader. Det handlar både om energismarta byggnader och byggnadens roll i energisystemet.
Energisamverkan Blekinge drivs som ett projekt lett av Energikontor Sydost och det finansieras av Region Blekinges regionala utvecklingsfond och Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Tillväxtverket, samt av länsstyrelsen Blekinge. Projektet medfinansieras av Region Blekinge, Karlskrona, Karlshamns, Olofströms och Ronneby kommuner, Karlskronahem, Ronnebyhus, Karlshamnsbostäder och Olofströmshus, samt stöds av Netport Science Park och Blekinge Tekniska Högskola.