Initiativ för effektivare logistik i Olofström

Publicerad: 2017-09-18

Olofströms Näringsliv har ambitionen att färdigställa en uppställningsplats för lastbilar i syfte att effektivisera logistikflödet och för att minska utsläppen från fordon som ofta står parkerade inne i Olofström. Detta presenterades under förra veckans partnermöte i Karlshamn, där samtliga deltagare från Low Carbon Logistics samlades för två dagars vistelse och studiebesök. 

 

För mer information om uppställningsplatsen, läs BLTs artikel från 170915. Se även P4 Blekinges artikel från 170914

 

 

Projektdeltagarna, som kommer från Litauen, Tyskland och Polen, fick bland annat bevista det fagra Fritzatorpet i Olofström och uppleva ett stormigt Karlshamn, tack och lov under tak på NetPort Science Park. 

 

Studiebesök på Volvo
Den 14 september var Energikontor Sydost tillsammans med projektpartnerna på studiebesök på Volvos fabrik i Olofström. Ett blått tåg körde runt deltagarna i fabriken som imponerade med allt ifrån sina automatiserade robotlinjer till omsorgsfullt hantverk som kräver erfaren personal. Det var väl inarbetade säkerhetsrutiner som guiden gick igenom med samtliga. ”Safety first” som han sa när han presenterade företaget Volvo och deras produkt- en säker bil. Säkerhet är alltså inte bara viktigt när det gäller biltillverkning utan även vid studiebesök. 

 

I fabriken var det full aktivitet, men tyvärr var inte så många linjer i full produktion. Enligt guiden höll många av maskinerna och linjerna på att anpassas och ställas om för att tillverka nya bilmodeller. I fabriken sker framför allt pressning av plåt och delmontering av vissa karossdelar.

Studiebesöket på Volvo arrangerades av Anders Borgehed, projektledare för teknikklustret Techtank och kontaktperson på Olofströms Näringsliv. 

 

Low Carbon logistics syftar till att förbättra samordningen av och hållbarheten i godstransporter i runt Östersjön. För mer information gå in på lcl-project.eu 

 

eller kontakta

Anna Månsson

Projektledare

Tel. 073-415 45 42, 

anna.mansson@energikontorsydost.se