Du behöver använda energi i din verksamhet - men var energismart!
Du är beroende av energi för att din verksamhet ska fungera - du behöver energi till produktion, värme, kyla, transporter och mycket mer. Om din inte har koll - och inte vet hur mycket energi du köper in och var den används kan innebära att din verksamhet "läcker energi", något som kan innebära stora och onödiga kostnader för dig.
Oavsett om du är redo att ta små steg eller vill göra kraftfulla förändringar i ditt företags hållbarhetsarbete är det bästa att agera energismart från början. Varför vänta, när du kan börja spara pengar och resurser redan idag?
Låt oss guida dig och din verksamhet mot framgång och hållbarhet genom informationen på vår webbsida.
Vi på Energikontor Syd vet att även små åtgärder kan göra en stor skillnad. Genom att börja med enkla, kostnadsfria åtgärder som att släcka onödiga lampor, stänga av oanvänd elektronik eller åtgärda läckande kranar kan du omedelbart spara pengar och minska er miljöpåverkan.
I vår rådbank har vi samlat åtgärder som hjälper ert företag att minska onödig energianvändning.
Men det är när du tar kontrollen över din energianvändning och blir en medveten energianvändare som verkliga förändringar sker. Vårt råd till dig är att prioritera tid och resurser för att förstå er energiprofil och identifiera möjligheter till förbättringar. Genom att göra detta ökar ni era chanser att nå era mål och se verkliga resultat på er energiresa.
Som en del av vårt strategiska arbete har vi skapat en resa för hur du energieffektiviserar på bästa vis. Stegen är gångbara för alla verksamheter och gynnar de som vill minska sin energiförbrukning både för sin egen och miljöns skull.
Mäta och sammanställa: Genom att göra en enkel energianalys kan du få reda på hur mycket el och annan energi som ni köper och var den används i verksamheten. Ta fram fakturor, kolla på avläsningar och vid behov, mät.
Släck och stäng av: Det finns mycket du kan göra som är nästan gratis!
Stäng av maskiner, ta bort standby, släck lampor, täta allt som kan läcka, isolera installationer och rör, minimera att hålla dörrar, portar, luckor öppna.
Att byta ut en resa mot ett digitalt möte är också ett sätt att minska behovet av energi.
Optimera, styra och underhåll: Låt inget gå halvfullt (förutom torktumlaren) utan fyll upp kylar, frysar, ugnar, disk och tvättmaskiner. Ställ in temperaturer i lokaler, maskiner och apparater. Styr belysning, ventilation, värme och kyla så de bara används i den omfattning de behövs.
Använd smarta funktioner och ekoprogram. Underhåll, rensa, städa, torka av och reparera så tekniken fungerar som den ska. Placera möbler, maskiner och apparater där de trivs bäst eller skapar nytta av din tillförda energi på bästa sätt.
Visste du att! Instruktionsboken ger dig många tips om hur du använder och tar hand om en maskin eller apparat på bästa sätt!
Bygga om , bygga nytt, byta ut! Utifrån den kunskap du nu skaffat dig om din verksamhets energianvändning och vad den kostar, samt statusen på er fastighet och all den utrustning som ni använder, kan du ta fram en plan på vad ni ska modernisera först.
Nu har ni kunskap att göra medvetna och smarta val!
Det kan innebära att ni väljer att tilläggsisolera eller förbättra något annat i klimatskalet. Kanske visar det sig att trots att ni nyttjar all teknik på bästa möjliga sätt och bara när den behövs - så är det ekonomiskt och miljömässigt lönsamt att byta ut gammal teknik.
Andra lösningar kan innebära att ni tillför egen energi från solpaneler, byter ut processer som använder tryckluft eller kanske skapar nya flöden i er produktion som innebär ett mycket effektivare arbets-/produktionssätt.
Här hittar du information om våra olika aktiviteter riktade till företag.