10/04
2025

Planera för solparker


Halvdagskonferens i Ronneby

Blekinge län behöver producera mer solenergi för att möta framtidens elbehov. Men, vad måste till för att en solcellsanläggning ska kunna gå från idé till verklighet? Och vilka områden i Blekinge är lämpliga för en stor anläggning?

Med fokus på stora solcellsanläggningar, bjuder Energikontor Syd och Länsstyrelsen i Blekinge in till en halvdag med information och samtal. Vi kommer bland annat att ta upp Länsstyrelsens och kommunernas roller, de olika processer som rör anläggningarna med mera.


Datum, tid och plats

När: 10 april, kl 13.00 - 16.30

Var: Stadshuset i Ronneby, Ronnebysalen
 

För vem

Kommunala och regionala fysiska/energiplanerare, energistrateger med flera. Även elnätsägare, energiproducenter och solprojektörer är välkomna.
 

Anmälan

Träffen är kostnadsfri, men föranmälan krävs. Anmäl dig på den här länken senast 2 april. 

För frågor, kontakta pierre.stahl@energikontorsyd.se


 

Program

13.00 Välkomna! 
Pierre Ståhl, projektledare Energikontor Syd, inleder och ger en lägesbild av Solcellernas plats i elsystemet idag och status i Blekinge. Aktuellt från Energikontoret.
Ulf Hansson, klimat- och energistrateg Länsstyrelsen Blekinge, berättar om uppdraget med Regional handlingsplan för elektrifiering.

Tillstånd för solparker
Mattias Nilsson med flera från Länsstyrelsen Blekinge redogör för de tillstånd som krävs och vilka olika aspekter som beaktas när en ansökan handläggs. Senaste nytt när det gäller solceller på jordbruksmark samt antal aktuella ansökningar i Blekinge/södra Sverige. Frågor och diskussion.

Elnätsperspektivet
Stefan Oldin, affärsansvarig E.ON eldistribution, berättar om processen för att ansluta en solpark till elnätet, vilka begränsningar som finns och hur en solpark kan påverka det lokala elsystemet.

14.40 - 15.10 Fika

Projektörens perspektiv
Svea Solar berättar om vilka faktorer som påverkar var de planerar solparker. På vilket sätt kan kommuner och Regioner underlätta.

Solel i bebyggelse
Petter Eiring, stadsantikvarie och arkitekt, Lunds kommun. Hur kan man bygga solceller i en kulturhistoriskt värdefull miljö. Exempel från Lund.

Planera för solparker
Hur kan man planera för solparker i en kommun. Vilka mandat har en kommun. 
Fredrik Dolff, regionutvecklare Västra Götalandsregionen  Exempel från Fyrbodal. Henrik Paulsson, utvecklingschef, Tingsryds kommun berättar hur de arrenderar ut mark för solparker.
    
16.20 Avslutning

16.30 Samtalet fortsätter för de som vill stanna kvar en stund

 


Arrangör

Träffen anordnas av Länsstyrelsen Blekinge och Energikontor Syd inom ramarna för projekten RECET och SIreNERGY med delfinansiering från Region Blekinge, samt Energimyndigheten.