Fyra kategorier av nuding
Publicerad: 2020-03-25
Kort översikt

Förenklat budskap
Den första kategorin bygger på att förenkling och inramning av information har stor inverkan på huruvida en person kommer att påverkas av informationen eller inte. Detta innebär att budskapet bör förenklas till den grad att det passar mottagaren. Med inramning menas formulering och val av ord. Resplaner är exempel på reseinformation som presenteras för resenärer med syfte att underlätta resande med kollektivtrafik. Det har visat sig att i illustrationer av exemplet; “bränsleförbrukning av bilkörning” har stor inverkan på förändring av resebeteende.
Fysisk planering
Den andra kategorin grundar sig på att den fysiska planeringen har stor betydelse i människors val och har rapporterats att vara ett av de mer effektiva verktygen till att förändra resmönster. Det finns studier som visar att i cykelländer som Nederländerna, Danmark och Tyskland är fysisk planering av cykelvägar, placering av cykelparkeringar och hastighetsdämpande insatser av stor betydelse i främjandet av cykling.
Standardalternativ
Den tredje kategorin handlar om att noggrant välja vilket som ska vara standardalternativet. I grunden väljer folk det alternativet som innebär minsta möjliga insats ifrån dem själva. Exempel kan vara autopilotfunktioner i bilar och tvånget att ha cykelhjälm för barn och ungdomar.
Sociala normer
Den fjärde kategorin lyfter fram betydelsen av sociala normer för att influera personer att agera på ett visst sätt. Genom att jämföra en persons val med merpartens är det större sannolikhet att personen ändrar beteende till detsamma. Reklam kan användas för att lyfta fram samhällsnyttan cykling medför och dessutom kan diverse applikationer användas för att lägga in en persons cykeldata som sedan kan användas för att upplysa personen om hens cykelvanor i jämförelse med andras.
Den här postens innehåll är ett utdrag från vår handbok Lastcyklar i kommunal verksamhet (2020).
Kategorier
Mer inom samma tema
-
Kommuner - sök medel för att utveckla investeringskoncept!
Utlysning från EU. Svenska kommuner kan söka och få 60 000 Euro för arbetet med att utveckla ett investeringskoncept för sitt arbete med förnybar energi och energieffektivisering. Utlysning nr 2 pågår till 31 maj 2021.
-
Utveckla beteendeförändrande lösningar för hållbara resvanor
Utlysning från Vinnova för lösningar som förenklar för människor att göra klimatsmarta och hälsosamma val när de ska resa. Ansökan stänger 17 juni 2021.
-
Klimatneutrala städer 2030 2.0 efterlyses!
Utlysning från Energimyndigheten. För svenska städer som vill förstärka och snabba på klimatomställningen på ett sätt som bidrar till ett gott liv för alla inom planetens gränser. Utlysningen är fördelad på två vågor. Våg 1: Deadline 28 april 2021.
-
Sök medel för projekt som bidrar till minskad energianvändning!
Utlysning från Naturskyddsföreningen. Sök bidrag från Energieffektiviseringsfonden för projekt som bidrar till konkret miljönytta i form av minskad energianvändning! Ansökan sker löpande.
-
Industriklivet: investerings-, pilot- och demoprojekt samt förstudier
Utlysning från Energimyndigheten. Bidrag till förstudier samt pilot-, demo- och investeringsprojekt som har potential att bidra till minskade växthusgasutsläpp från industrins processer. Öppen ansökningstid under 2021.
-
Investeringsstöd till åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser
Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Ansökningsperioder under 2021 i april, augusti och november.
-
Interreg Europe - utlysning för fortsättning av befintliga projekt
Utlysning från EU där befintliga Interreg Europe-projekt, avslutade eller pågående kan söka medel för att utbyta erfarenheter om hur de kan anpassa projektet utifrån påverkan från pågående pandemi. Utlysningen stänger 2 juli 2021.
-
Stöd till digital transformation för grön energiomställning
Utlysning från Energimyndigheten. Vill du bidra till en grön energiomställning genom digitalisering och digital transformation? Ansök senast 6 maj 2021.
-
Att driva gemensamma energiprojekt/energigemenskaper
Information och råd riktat till föreningar, kommuner och andra aktörer som vill starta upp och bidra till fler gemensamma förnybar energiprojekt, så kallade energigemenskaper.
-
Skogsbränslekedjan
Skogen är en lokal förnybar resurs för värme- och elproduktion.
-
Bioenergi - användning och potential
Bioenergianvändningen för fjärrvärme och elproduktion har ökat sen 90-talet. Kraftvärmeverk är traditionellt stora anläggningar men det finns en stor potential även för elproduktion från mindre anläggningar.
-
Före installation av småskalig kraftvärme
Checklista för myndighetskontakter och tillstånd innan byggnation inleds
-
Energigemenskap
Energigemenskap innebär att medlemmar i föreningar, eller andra typer av kooperativ, går ihop för att producera lokalt förnybar energi tillsammans för att minska beroendet av fossila bränslen. Vi listar fördelarna, samt olika exempel på hur energigemenskaper kan se ut.
-
Småskalig kraftvärme - lagar och skatter
Översikt över de lagar och skatter som påverkar småskalig kraftvärme.
-
Småskalig kraftvärme - ORC-tekniken
En beskrivning av tekniken och erfarenheter från demonstrationsanläggningen i Bräkne-Hoby.
-
Småskalig kraftvärme - turbin för våt ånga
En beskrivning av tekniken och erfarenheter från demonstrationsanläggningen Sörbyverket i Ronneby.
-
Småskalig kraftvärme - förgasning
En beskrivning av tekniken och erfarenheter från demonstrationsanläggningen i Hultsfred.
-
Småskalig kraftvärme
En beskrivning av vad småskalig kraftvärme är, vilka olika tekniker som finns samt vilka fördelar som finns med systemen.
-
Hållbart byggande
Rekommendationer för projektering av nyproduktion, ombyggnation och renovering av byggnader och dess utemiljöer - konkretiserade tankar och rekommendationer utifrån Boverkets definition av hållbart byggande.
-
Att genomföra virtuella studiebesök
Ta del av våra tips och råd inför att planera och genomföra ett virtuellt studiebesök!
-
Skapa ett hållbart event
När man ska genomföra en konferens eller annat event så finns det mycket man kan påverka så det blir ett hållbart event.
-
Jobba hemma
Är det en lyx och en förmån, ytterligare ett stressmoment eller en nödvändighet?
-
Värme och kyla på kontoret
”Spara energi – jaha då måste man frysa?” tänker kanske en del Nej – det är ju inte meningen! Det går att minska energianvändningen utan att frysa och vi tycker dessutom olika om vad som är behaglig komfortmiljö på kontoret.
-
Energieffektivt kontor
Smarta tips kring el- och vattenförbrukning som kan både minska dina kostnader och göra en insats för miljön.
-
Checklista för utveckling av upphandlings/inköpspolicy
För att säkra att organisationens upphandlings- eller inköpspolicy bidrar till att uppfylla uppsatta mål, är denna checklista ett stöd i processen.
-
Knäredssågen jobbar med energieffektivisering!
På sågverket i Knäred har man jobbat länge med energieffektivisering genom att använda sig av ett verktyg som mäter och övervakar sågverkets olika processer i realtid.
-
Rätt strö sparar energi!
80 procent av ett sågverks energianvändning går till att torka virket. Då gäller det att man har rätt strö mellan brädorna. Energiexperten Martin Vennerström förklarar varför.
-
Kampanjer för ökad cykling
I projektet Res Grönt i Gröna Kronoberg anordnades en tävling med syfte att anställda på offentliga och privata organisationer i Kronobergs län skulle öka andelen hållbart resor i länet. Som tävlande kunde man välja att bilda ett lag eller tävla individuellt. Tävlingen gick ut på att medverkande skulle utföra olika aktiviteter för att erhålla poäng, allt kopplat till att resa mer hållbart.
-
Karolina har skaffat en tjänstecykel
Intervju med Karolina Håkansson, samordnare på Region Kalmar län, som är en av dem skaffat tjänstecykel. Hon berättar om hur det fungerat för henne.
-
Lastcykel - en teknisk genomgång
Genomgång av olika tekniska detaljer på lastcykla, som bromsar, batterier, växlar med mera
-
Lastcyklar inom park- och fastighetsförvaltning
Inom parkförvaltning och fastighetsförvaltning finns ofta bra möjligheter att byta ut fossildrivna fordon mot lastcyklar. En lastcykel är inte bara ett sätt att transportera människor, den fungerar även utmärkt för att transportera utrustning, verktyg och redskap för olika verksamhetsområden, bland annat för personal inom bostadsbolag som arbetar med fastighets- och grönyteskötsel.
-
Lastcykel som en del av ett hållbart transportsystem
En snabb utveckling av lastcyklar av olika typer pågår nu. Ny teknik och innovationer påverkar hela vårt transportsystem vilket även omfattar cykeln. Detta kan leda till att nya cyklar kan komma att utgöra en allt viktigare lösning för stadens logistik samt för godstransporter.
-
Hammarö kommun valde lastcykel istället för servicebil
Hammarö kommun, som ligger intill Vänerns norra strand, har man en elassisterad lastcykel som används dagligen i parkförvaltningen sedan hösten 2019.
-
Tjänstecykel, så fungerar det i Region Kalmar län
Intervju med Magnus Ivarsson, Region Kalmar Län om deras satsning på tjänstecyklar och hur det fungerar.
-
Tävling för hållbart resande
Beskrivning av upplägg och metod för coacha hushåll att förändra sina resvanor
-
Checklista upphandling lastcykel
En checklista med alla aspekter från miljö och hållbarhet till batterier och utrustning.
-
Behovsanalys lastcykel
En guide till början av upphandlingsprocessen. Hur man kopplar inköp till organisationens strategiska mål. Beslutschema som verktyg.
-
På jakt efter onödig energianvändning i butiker
Film om nattvandring - en enkel metod för att spara energi och pengar i butiker.
-
Ordlista drivmedel & fordon
En ordlista över vanligt förekommande uttryck och benämningar på olika drivmedel och fordonstyper.
-
Upphandling av gatubelysning i Smedby, Kalmar kommun
Upphandling av gatubelysning med energitjänstavtal (EPC) i Smedby, Kalmar kommun
-
Cykelstrategi - för ökad andel cykeltransporter
Karlskrona är en kommun där andelen dagliga resor med cykel är relativt lågt i jämförelse med andra närliggande städer.
-
Tre exempel på cykelbibliotek
Allt fler kommuner startar upp så kallade cykelbibliotek för att öka andelen cyklister. Cykelbibliotek bygger på samma princip som vanliga bibliotek för böcker, det vill säga att det är fritt att låna cykel under en begränsad tid.
-
Lastcyklar i förskolan
Ge barnen en positiv bild av cykling samtidigt som förskolans tillgängliga utflyktsområde ökar.
-
Energispartips i jultider
När julen stundar är det ofta mörkt och kallt. Då vill många pynta och lysa upp i fönster och trädgårdar, träffa släkten och vänner, äta gott och fröjdas åt klappar. För den som vill fira jul med klimatet i åtanke finns det en hel del enkla saker att göra.
-
Cykelfamiljen Svensson i Växjö
Växjö-familjen som gjorde sig av med bilen och köpte lastcykel istället
-
Fakta och status för vindkraft i Kronobergs län
De senaste 10 åren har det utförts förstudier för att uppföra mer än 650 vindkraftverk i Kronobergs län.
-
Att välja upphandlingsform
Om vad du bör tänka på inför upphandling av gatu-och parkbelysning
-
Vad är energitjänster (EPC)?
Energitjänster är tjänster som syftar till energieffektivisering eller hushållning av energianvändningen.
-
Vindkraft - värdekedjan
När vindkraft byggs ut finns det många möjligheter för lokala företag att vara med i processen. Processen för att bygga vindkraft är lång och startar oftast med en förstudie.
-
Våga fråga - en film om passivhus
Experter och boende slår hål på några av de vanligaste myterna om passivhus.
0 artiklar hittades